Είναι σχήμα οξύμωρο. Στις 31 Δεκεμβρίου, παραμονή της Πρωτοχρονιάς, χιλιάδες πολίτες έσπευδαν -και στην Πάτρα- σε Τράπεζες και Δ.Ο.Υ. για να τακτοποιήσουν οφειλές τους προς την Εφορία. Να πληρώσουν λογής λογής φόρους (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας, εισφορές κ.α.). 
Λιγότερο από 48 ώρες αργότερα, ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, επαναλάμβανε- για πολλοστή φορά- ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη μείωση της φορολογίας και στην τόνωση της ρευστότητας νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Το σχήμα είναι οξύμωρο γιατί, απ’ την μια – απ’ την πλευρά της πραγματικότητας- η πλειονότητα των πολιτών στενάζει υπό το βάρος της υπερφορολόγησης, βλέποντας το εισόδημα της να εξανεμίζεται. 
Απ’ την άλλη, απ’ την πλευρά των μόνιμων εξαγγελιών και των ευσεβών πόθων, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ακριβώς μισό χρόνο μετά τις εκλογές, ακόμα σχεδιάζει… Ακόμα εξαγγέλλει, ακόμα υπόσχεται, λησμονώντας προφανώς όσα προεκλογικά διεκήρυττε περί ελάφρυνσης της φορολογίας ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο, «ενάρετο» οικονομικό περιβάλλον στη χώρα. 
Η πραγματικότητα είναι οδυνηρή. Οι Έλληνες εξακολουθούν να καταβάλλουν φόρους δυσανάλογα υψηλούς σε σχέση με τα εισοδήματα τους, φόροι που αποδυναμώνουν, αν δεν αποδεκατίζουν την αγοραστική τους δύναμη. Οι επιπτώσεις στην αγορά είναι εύλογες. Και περιεγράφησαν πρόσφατα από εμπόρους της Πάτρας και όλης της Αχαΐας -αμέσως μετά τις γιορτές- όταν κατά γενική εκτίμηση ο τζίρος των καταστημάτων τους κατέγραψε φέτος σημαντική υποχώρηση. 
Μισός χρόνος είναι αρκετά μεγάλη περίοδος ώστε να ξεδιπλωθεί ένα άλλο μείγμα οικονομικής πολιτικής. Ακόμα και υπό τις συνθήκες υπό τις οποίες λειτουργούν τα δημοσιονομικά της χώρας. Ακόμα και υπό την στενότητα των δημοσιονομικών χειρισμών. Ασφαλώς, δεν μηδενίζουμε βήματα που έγιναν, όπως η αποκλιμάκωση του ΕΝΦΙΑ, αλλά αυτό εκ των πραγμάτων απεδείχθη ότι δεν είναι αρκετό. 
Το Κίνημα Αλλαγής θεωρεί ότι η κυβέρνηση κινείται σε λάθος ρότα σε ό,τι αφορά στα δημόσια οικονομικά. Μέσα στο 2020 έρχονται νέα βάρη για τα μικρά και μεσαία εισοδήματα. Βάρη όπως πρόσθετη επιβάρυνση ύψους 638 εκατομμυρίων ευρώ σε ΦΠΑ, 88 εκατομμύρια ευρώ σε ειδικό φόρο κατανάλωσης, 323 εκατομμύρια ευρώ σε φόρο εισοδήματος, 84 εκατομμύρια ευρώ σε φόρο ακίνητης περιουσίας κ.α. (ομιλία Φώφης Γεννηματά στη Βουλή, 18.12.2019). 
Επόμενο είναι όλα αυτά να έχουν επίπτωση στην αγορά, στο επιχειρηματικό περιβάλλον και στο πεδίο της απασχόλησης. 
Με μια κουβέντα, η ταχύτητα με την οποία δήθεν η Νέα Δημοκρατία θα ωθούσε την οικονομία σε τροχιά ανασύνταξης, αποδείχθηκε μια καλά φιλοτεχνημένη προεκλογική κατασκευή. Η υπερφορολόγηση εξακολουθεί να σκιάζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις και ν’ αφυδατώνει την πραγματική οικονομία από ρευστότητα. Φάνηκε αυτό στις γιορτές. Παρά τις περί του αντιθέτου υπεραισιόδοξες αναφορές της σημερινής κυβέρνησης.